Skip to main content
LiefdeOpen relatieVeiligheid

Hoe regels de open relatie een kans geven

By augustus 14, 2022juli 3rd, 2023No Comments

Wat kwam er veel reactie na het openlijk tonen van de open relatie door BN’er Steven Brunswijk deze zomer. Het laat zien dat er aandacht is voor verschillende relatievormen. Vormen die voor sommige mensen prima werken. De regels of voorwaarden binnen de open relatie spelen daarbij een belangrijke rol.

Het lijkt zo makkelijk om te oordelen over de open relatie. Slecht of avontuurlijk, winnaar en verliezer, ‘sinful’ lijnrecht tegenover trouw. Maar zo simpel is het niet. We zien steeds vaker dat monogamie niet voor iedereen werkt. Sowieso heeft ieder stel andere spelregels binnen de relatie en zijn er meerdere manieren om je relatie in te vullen. En dat is prachtig! Wel is het binnen de open relatie goed nadenken en telkens reflecteren op hoe partners het ervaren. Dit kun je samen uitkristalliseren, of met een relatietherapeut.

Wat zijn de voorwaarden?

De open relatie: regels maken of freewheelen? Eigenlijk draait alles om de aanwezigheid van veilige verbondenheid in de relatie. En ook hoe je zelf als partners in elkaar steekt. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van ervaringen uit je vroege jeugd. Daarnaast is het in de open relatie essentieel dat partners de primaire relatie onvoorwaardelijk op nummer 1 zetten.

Dat uit zich bijvoorbeeld in met elkaar blijven praten, laten zien wat je moeilijk vindt of juist oké, naar elkaar luisteren, geduld hebben, troosten, en er altijd voor elkaar te zijn. Een hele lijst, maar het zijn belangrijke voorwaarden op de route naar een open relatie. Eigenlijk kun je ze samenvatten in één begrip, namelijk ‘veilige verbondenheid’.

Op elkaar kunnen rekenen, en dat weten

Een open relatie heeft dus kans van slagen als jullie echt weten dat jullie op elkaar kunnen bouwen. Zonder deze balans wordt vrijheid de grootste onveiligheid binnen een relatie. Misschien zit het dus wat complexer in elkaar dan je op voorhand dacht. Een uitdaging is het zeker, en ook niet voor ieder koppel weggelegd. We schreven eerder over de open relatie. Lees daarvoor hier verder. In het Mediaforum op NPO Radio 1 was het ook onderwerp van discussie.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze