Skip to main content
RelatieproblemenRelatiesRelatietherapie

Elkaar de ruimte geven: werk aan evenwichtige liefde

By november 11, 2019februari 22nd, 2022No Comments

Elkaar de ruimte geven

Hoe exclusief is de liefdesrelatie tussen twee mensen? Bestaat er zoiets als recht hebben op elkaar? Het ontbreken van vrijheid en vertrouwen mondt soms uit in een zich steeds herhalende strijd. Een thema dat bij sommige stellen een rol speelt. Hoeveel ruimte is er en hoeveel kan en mag er zijn in een relatie? Daarom centraal in dit blog: de behoefte aan ruimte in relaties en het naar die ruimte zoeken.

Elkaar de ruimte geven: een terugkomend onderwerp in onze praktijk. Want soms sluipt een dwingende exclusiviteit relaties binnen. Sterke verwachtingen en wensen naar de ander, het kan benauwen en vervreemden. Er is dan geen evenwichtige liefde maar eerder geknok om het gelijk. En ook de balans klopt niet meer, tussen het in elkaar opgaan en jezelf blijven.

We hebben dat niet altijd door omdat we wennen aan patronen die zich al lange tijd op een bepaalde manier herhalen. Toch kan de impact ervan zich opstapelen, partners naar de keel grijpen.

Samenzijn zonder rechten op te eisen

Wat zou er ontstaan als je elkaar meer vertrouwen kan geven en meer figuurlijke (en misschien ook wel letterlijke) bewegingsruimte? Kun je liefdevol samenzijn zonder daar rechten aan te ontlenen?

In de relatietherapie bevragen deze ruimte en bekijken we waar de liefde op drijft. Leidt elkaar meer ruimte geven tot meer diepgang, tot meer liefde? Leidt loslaten tot meer intimiteit? Kunnen we de weegschaal in balans brengen?

Misschien lukt het om met meer ruimte en vertrouwen een evenwichtige liefde te scheppen. Geven en nemen, ook in het bepalen van standpunten of het samen besluiten nemen. Wat mooi eigenlijk, er op een pure manier voor elkaar zijn, zonder daarvoor direct iets terug te verwachten.

In de rubriek Lust & Liefde van de Volkskrant vertelt Tom over hoe hij die exclusiviteit in de liefde heeft ervaren. Hier lees je zijn verhaal.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze