Groot leeftijdsverschil funest voor je relatie

Groot leeftijdsverschil funest voor je relatie?

Midden juni verscheen een onderzoek naar het effect van verschillen tussen partners. Zo blijkt een groot leeftijdsverschil bij stellen de kans op een breuk te vergroten. In dit blog bekijken we de kern van het onderzoek, maar geven we je ook tips om partnerverschillen met een andere blik te zien. Lees en laat je inspireren!

Onderzoek door het CBS

Recentelijk deed het CBS onderzoek naar het effect van een leeftijdsverschil op de duurzaamheid van relaties. Hoe groter het verschil in leeftijd, des te groter de kans dat relaties stranden. Maar er blijken ook andere factoren van invloed op de duurzaamheid:

  • op jonge leeftijd gaan samenwonen;
  • verschillende opleidingsniveaus en inkomens;
  • wel of niet getrouwd zijn;
  • de aanwezigheid van een kind of kinderen uit een vorige relatie;
  • verschillende culturele achtergronden.

Misschien kunnen we er ook anders naar kijken, op een manier waarbij de verschillen tussen partners een relatie juist aanvullen. We laten ons inspireren door de visie van Esther Perel.

Een andere mindset is de oplossing

Het is maar hoe je het benadert, een verschil in leeftijd, inkomen of cultuur. De vraag is: mag het verschil er zijn? Dit met een open vizier tegemoet treden kan helpen. Zo’n verschil kan je relatie juist sterker maken, verrijken. Verschillende levens, verschillende opvoedingen, bestedingspatronen en meningen, je hoeft er niet van te schrikken. Gebruik ze om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Met oprechte nieuwsgierigheid naar de ander verklein je de kans op conflict. Want door je in de ander te verplaatsen komt er ruimte voor respect en verbinding.

Dat jouw partner een stuk ouder is of een andere opleiding heeft, dat maakt hem of haar juist bijzonder. Zo kun je het ook zien. Daarbij is het veel leuker om naar de overeenkomsten te kijken, wellicht wegen ze zwaarder dan de verschillen. En soms helpt het ook gewoon om te zeggen: goed, we verschillen, so what?[nectar_global_section id=”19262″]