Jaloers zijn, lastig en complex, maar ook wel normaal. Hoe ga je daar op een handige manier mee om? En wat zegt het over jou en je relaties?
Wat kan jaloers zijn toch overweldigend zijn. Het kan ook erg groot worden, te groot soms. Wanneer het met je aan de haal gaat, is het tijd om er bij stil te staan. Vaak gaat het om allerlei emoties en echt niet alleen afgunst. Jaloezie wordt bij iedereen op een andere manier geactiveerd en het uit zich ook verschillend.
Hoe ga je ermee om?
Het kan handig zijn om te beseffen dat jouw jaloezie een gevoel is. Het gaat bijvoorbeeld om de angst om iemand of iets te verliezen, maar ook om onzekerheid of je niet gezien en gehoord voelen.
Waardevol dus om uit te zoeken: waar komt dit nou vandaan? Wat zit er onder die laag van jaloezie en hoe komt het nou echt dat ik me jaloers voel? Heeft het te maken met een dieper liggende behoefte, die er al een tijdje is? Die te maken heeft met een eerdere ervaring? De jaloezie kan je zo helpen om uit te vinden waar jij behoefte aan hebt.
Jaloers zijn uitspreken en het daarmee minder groot maken
Het kan helpen je gevoel uit te spreken, naar je vriend, vriendin of partner toe. Die krijgt dan de gelegenheid om jou en je gedrag te begrijpen. Tegelijkertijd kan openheid jullie relatie verdiepen en groeit het wederzijds begrip. Ondanks de jaloerse gevoelens blijft jullie band bestaan en lukt het misschien ook om negatieve emoties minder scherp te laten zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch het proberen waard.
Herken jij deze lastige emoties en zitten ze je in de weg? We geven je graag adviezen. Maak vrijblijvend kennis met onze relatietherapeuten in Amsterdam, Haarlem of Hilversum. Hier kun je een eerste afspraak maken.
[nectar_global_section id=”19262″]