Skip to main content

Wat betekent kwetsbaarheid tonen voor relaties?

Kwetsbaarheid tonen, dat betekent veel voor relaties. Het helpt om patronen te doorbreken. Toch vinden we dat ook lastig. Moeilijk om te laten zien. Sign of the times?

Kwetsbaarheid betekent laten zien wie je bent. Je emotie laten spreken. We vinden dat vaak eng en zien het soms zelfs als teken van zwakte. Een menselijk trekje, maar versterkt door een cultuur van presteren. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en succes, en de verwachtingen, die zijn groot. Verwachtingen die we van het leven hebben, van onszelf, maar ook van anderen.

‘De zin van het leven wordt hoe langer hoe sterker gedefinieerd in termen van materieel en positioneel succes. Optimaal produceren, consumeren en concurreren.’ Te lezen in het essayOverleven we de hypermoderniteit? Niet zonder nieuwe levenskunst’ in Trouw. Daar kan je wel wat overlevingsstrategieën bij gebruiken, zou je zeggen.

Kwetsbaarheid juist wél laten zien

Kunnen we alles rationeel benaderen? Moeten we de diepe emoties maar vermijden? Hoe ongemakkelijk ook, jouw kwetsbaarheid kan je juist helpen. Het is een manier om met de dagelijkse druk om te gaan. Om te relativeren en écht verbinding te maken met andere mensen. Niet alleen met je partner, maar ook met de mensen om je heen. Familie, vrienden en collega’s op het werk.

Stel je maar eens voor, gewoon als experiment. Wat zou er gebeuren als je vaker om hulp vraagt, je mening geeft of twijfel laat zien? Als je het masker laat vallen en de kwetsbaarheid tevoorschijn haalt. Pas dan kan je laten zien wie je bent. Laat je zien waarom je doet zoals je doet.

Kwetsbaarheid is krachtiger dan je denkt. En door het te laten zien, inspireer je misschien ook anderen. Ben je benieuwd hoe onze therapeuten daarbij kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze