Steeds vaker zoeken mensen ons op om te praten over hun ex-leven. Soms komen ze samen met hun ex nog één keer terug om door het verhaal te gaan, om elkaar zo beter te begrijpen. Wat maakte nou dat de relatie niet is gelukt? En hoe kunnen we blijven communiceren voor het welzijn van de kinderen?
Ouderschap na scheiding
Als ouders gaan scheiden heeft dat altijd impact op de gevoelens van kinderen. Daarom is het belangrijk dat ouders samen een team blijven. Zodat kinderen voelen dat hun ouders met elkaar in verbinding staan, ook al is dat niet meer het geval op partnerniveau. Als er in dat contact een vorm van ontspanning kan blijven bestaan, dan is dat goud waard. Scheiden is natuurlijk pijnlijk voor kinderen, maar het is tegelijkertijd helend en ook troostend als de verbinding tussen ouders kan standhouden. Met de daarbij bijbehorende warmte.
Ook is het belangrijk dat er een bepaalde structuur blijft. Ging het kind bijvoorbeeld elke donderdagmiddag naar oma toe, dan is het belangrijk dat in/na de scheiding het kind nog steeds op die dag naar oma blijft gaan. Dat de structuren, routines en rituelen doorgaan, want dat geeft enorm veel houvast. Ten aanzien van de emotionele relatie blijft het erg belangrijk dat ex-partners met elkaar blijven praten om de verbinding aan te houden.
En de rest van het systeem?
Een scheiding heeft ook invloed op de rest van het systeem van ex-partners. Op de ouders van beide partners, en als er kinderen zijn, dan ook op de rol van opa en oma. Ook dit systeem heeft een nieuw evenwicht nodig. Hoe wordt het contact van de ex-partner met de schoonhouders? Hoe gaan we daarin met elkaar om? Daarover blijven praten is belangrijk om tot een nieuwe routine te komen. Want dat geeft grip en steun!
Ouderschap na scheiding: heb jij hier vragen over en wil je samen met ons aan de slag met je eigen situatie ? Neem dan contact op.
[nectar_global_section id=”19262″]