Skip to main content
OverspelRelatieproblemenRelatiesRelatietherapie

Pijn bij ontrouw: hoe ga je er samen mee om?

By augustus 20, 2019februari 22nd, 2022No Comments

Pijn bij ontrouw

Liegen, bedriegen en verstoppen; het gebeurt bij ontrouw in relaties. En het kan eindeloos pijn doen als je erachter komt dat je partner vreemdgaat. Het gebeurde zonder dat je het wist, gewoon achter je rug om. Hadden jullie niet al jaren een ijzersterk verbond en een blind wederzijds vertrouwen? In deze blog verklaren we de pijn bij ontrouw, maar geven we je ook tips over hoe je er samen mee om kan gaan.

Waarom doet ontrouw zo’n pijn?

Ooit wilden jullie niets liever dan onvoorwaardelijk samen zijn. En dat het zó zou lopen was gewoon niet voor te stellen.

De bedriegende partner is vaak zoekend naar zichzelf of naar (nog meer) geluk. Welke motieven dan ook, de bedrogen partij voelt zich verraden: je partner had een geheim voor je. Deelde iets heel intiems – emotioneel, seksueel of allebei – met een ander en niet met jou. En dan zijn er nog de social media, die het bedrog heel zichtbaar kunnen maken.

Ook voor het gezin, familie en vrienden kan de ontrouw pijnlijk zijn. Anderen in de directe omgeving kunnen erg boos zijn of zich ook verraden voelen. De pijn zit overal, ook bij de bedrieger, stelt Esther Perel in een interview in Trouw.

Ontrouw: hoe ga je samen met de pijn om?

De ontrouw van je partner maakt je boos en verdrietig, woedend wellicht. Probeer deze gevoelens toe te laten. Je hebt tijd nodig om ze te verwerken. En je mag er ook open over zijn, over de pijn en de knagende onzekerheid die je voelt. Deel dit gevoel met je partner, wat de ontrouw met jou heeft gedaan.

Misschien besluiten jullie om samen door te gaan. Voelen jullie je sterk genoeg en lukt het om de pijn achter je te laten, maak dan ook echt een nieuw begin. Laat los wat is geweest, want alleen dan kan er een nieuw vertrouwen gaan groeien, hoe tegenstrijdig dat ook voelt. Het eindeloos meesleuren van de ontrouw geeft vaak geen oplossing. Jezelf straffen met het zoeken naar oude bewijzen voegt niets toe en staat jullie relatie in de weg.

Daarnaast is het belangrijk om samen te achterhalen waarom de ontrouw er was. Wat miste er in jullie relatie? Kunnen jullie hieraan werken? En bovenal, lukt het jullie om er sterker uit te komen, met meer verbinding en emotionele diepgang?

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze