Een relatiecrisis: nog vaak een taboe
Dat de sfeer zo nu en dan schommelt in je relatie, dat gegeven kennen we wel. Onze koning benoemde het ooit mooi als herfstige periode. Soms is het zonnig en spannend, soms wat wisselvallig. Maar als het niet meer lukt om er met z’n tweeën uit te komen, dan houden we dat graag voor onszelf en het daadwerkelijk benoemen van aan relatiecrisis, doen we vaak niet.
Zo gek is dat niet. We leven in een tijd waarin geslaagd zijn op alle levensvlakken een grote deugd is. Dus misschien gebeurt dat niet benoemen wel uit een gevoel van flink falen.
Toch doen we onszelf daarmee tekort. Dat het een langere periode minder goed gaat en dat je misschien zelfs afstand voelt is oké en niet vreemd. Het hoort bij ons natuurlijke levensritme, we ervaren goede en ook slechte tijden. Aan ons allemaal om dit te verwerken en manieren te vinden om weer krachtiger verder te gaan.
Een helder signaal
Een relatiecrisis is verdrietig maar kan tegelijkertijd een helder signaal zijn. Schrijver Jan Geurtz noemt het in zijn boek ‘Over liefde en loslaten’ zelfs een kans. Een teken om in actie te komen en een seintje voor jullie samen dat het tijd is om elkaars behoeften te onderkennen. En ja, het kost tijd om een crisis op te lossen, om er samen aan te werken. Een relatieprobleem dat al een tijdje suddert is niet even vlug opgelost. Ook dat is normaal. Zet je met je partner de stap naar relatietherapie, dan onderzoeken we dit gevoel van falen en proberen we het samen te normaliseren. Tijdens de sessies leer je in gesprek te gaan en de relatiepatronen te herzien. Misschien durven jullie de patronen die jullie nu in de weg zitten toch onder de loep te nemen. Dapper is dat.[nectar_global_section id=”19262″]