Skip to main content
Praktijk de LiefdeRelatiesRelatietherapie

Relatietherapie via videobellen: hoe werkt het?

By oktober 22, 2020februari 22nd, 2022No Comments

Relatietherapie via videobellen

Sinds het voorjaar werken ook wij regelmatig via videobellen. Want therapie op afstand kan zeker. Hier delen we de ervaringen en laten we zien dat en/en (offline en online therapie) een waardevolle oplossing is.

De verschuiving van fysiek naar online is inmiddels zo normaal geworden, bijna alles verloopt online. Dus ook de relatietherapie (lang niet altijd, maar wel een stuk vaker). Van therapie in de praktijkkamer naar videobellen, het heeft z’n voor- en nadelen. Het is laagdrempelig en mensen durven eerder therapie te gaan volgen. Voor jonge stellen met kinderen is het praktischer en voor de therapeut is het leuk om de sfeer van een huis te kunnen proeven.

Relatietherapie is zoveel meer dan alleen praten

Toch bestaat relatietherapie niet alleen uit woorden en oogcontact. Het is veel meer. Wegdromen bij de fluitende vogels in de bomen naast de praktijk, de buitenwereld die je doet bewegen. We horen regelmatig: ‘Wat fijn hier, even wat anders.’ Een andere omgeving kan zorgen voor de gedachte: laten we het anders gaan doen.

Maar ook de neutrale therapeut die spanningen benoemt en doorbreekt, door bijvoorbeeld even thee te gaan zetten. In de praktijkkamer vertraag je het proces, je creëert een tussenruimte. Je bent even geen ouders, even in een andere omgeving wat ervoor zorgt dat je meer durft te vertellen. Sommige stellen drinken na afloop nog een drankje of praten op de fiets nog even na. Allemaal verbindende elementen.

Online vs. offline

Het is fijn om stellen ‘live’ te zien. Mensen zien bewegen, zien twijfelen, het diepere gesprek voeren. Tegelijk zijn we natuurlijk blij met de mogelijkheid en flexibiliteit van het videobellen. Laten we vooral de combi behouden: en/en. Tijd maken voor therapie in de praktijk (we houden afstand) én het videobellen tussendoor. Want het bellen geeft ook een nieuwe dimensie aan de begeleiding. Mooie toevoeging, toch?

Ben je benieuwd naar hoe onze therapeuten in Amsterdam en Hilversum je kunnen helpen? Neem dan gerust contact op.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze