Skip to main content
CommunicatieKinderenScheiden

Scheiden en kinderen: wat is het beste voor je kind?

By september 8, 2022juli 3rd, 2023No Comments

Zorg nummer 1 bij scheiden zijn je kids. De mediator kan een verzachtende rol spelen en geeft tips.

Scheiden en ook kinderen hebben: hoe pak je het aan? Wanneer jullie besluiten uit te elkaar te gaan, breng dan samen het nieuws en vertel ook het gezamenlijke verhaal. Het kan verwarrend zijn als één van de ouders in een bepaalde positie wordt geplaatst, bijvoorbeeld als schuldige. Geef het kind daarna ook de ruimte om vragen te stellen. Misschien komen die vragen niet meteen, dat is niet erg. Sta er voor open.

Wat wel en wat niet vertellen?

Bedenk goed wat je gaat zeggen en wat niet. Verzachten is soms nodig. Zo kan het beter zijn om het nieuws oppervlakkiger te brengen als kinderen heel jong zijn. Oudere kinderen zullen meer vragen stellen. In dat geval kan je ook meer uitleg geven. Villa Pinedo heeft ‘Vraag maar!’ ontwikkeld, een handig vragenspel met verduidelijkende vragen voor ouders die gaan scheiden en kinderen hebben. Vragen die je misschien niet direct zelf bedenkt, maar die wel helpen in het communiceren met elkaar.

Stel het niet uit

Ieder kind reageert anders. Gelukkig kennen jullie je kind. Stel de boodschap alleen niet uit. Je bedoeling om daarmee te verzachten kan de andere kant op werken. Mediator Melissa Molenschot maakte dat zelf mee als kind. Haar ouders waren bang voor haar reactie en vertelde het pas toen alles al geregeld was. Melissa: “Dat gaf me niet de kans om er iets van te vinden.”

En ja, na zo’n mededeling is het ook weer zaak om het dagelijkse leven op te pakken. Als één van de partners al een woning zoekt, kun je het kind al op de nieuwe dagelijkse dingen voorbereiden. “Straks heb je twee broodtrommels.” Geef ook andere praktische voorbeelden van de nieuwe situatie. Je kan het bijvoorbeeld al hebben over de nieuwe kamer en de nieuwe spulletjes daarin, maak het positief.

Scheiden en kinderen: school betrekken

Breng ook de school op de hoogte. Het onderwerp ‘scheiden’ komt vaker ter sprake op school. En als de juf of meester het weet, kan deze jullie op de hoogte houden van hoe het gaat in de klas. Melissa: “School is stiekem heel belangrijk, maar wordt vaak vergeten.”

Wil jij ondersteuning bij het scheiden en onze mediator inschakelen? Stuur gerust een bericht met je vragen.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze