Scheidingsmediation: beschikbaar aan huis of op één van onze locaties

Dankzij scheidingsmediation weer verder kunnen

Mediation ondersteunt het proces van zo goed mogelijk uit elkaar gaan. Dit is bewezen: zowel de kinderen als de (ex-) partners komen hier beter uit. Scheiden brengt chaos met zich mee. Daarom heeft Praktijk de Liefde de expertise in huis om jullie volledig te ontzorgen en alles goed te regelen.

Gaan jullie scheiden en heb je geen idee waar te beginnen met alle formele dingen? Of je echt aan alles hebt gedacht? En maak je je zorgen over hoe je alles het beste regelt voor de kinderen? Mediation is de oplossing.

Wat is mediation?

Bij mediation komen o.a. de volgende zaken aan bod:

– Vermogensverdeling
– Pensioen
– Alimentatie
– Echtscheidingsconvenant inclusief alle afspraken omtrent huisovername of verkoop van het huis en het verdelen van gelden en gemeenschappelijke goederen
– Ouderschapsplan
– Indienen verzoekschrift rechtbank

Bekijk hier het volledige stappenplan

Wat regelen we bij een scheiding?

Na 8 weken worden de stukken ingediend bij de rechtbank. Hiervoor betalen we griffierecht. Het kan twee à drie maanden duren voordat het is verwerkt. Vervolgens komt er een beschikking van de rechtbank. Deze wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand bij de gemeente, nadat de advocaat deze heeft doorgegeven. Pas wanneer dit is gebeurd, laten wij jullie los. Er zijn geen wachtlijsten, jullie kunnen nog deze week terecht voor de vrijblijvende kennismaking.

Wat is het doel van mediation?

Met mediation investeer je direct in de huidige en toekomstige relatie met je ex-partner en het ouderschap. En dat geeft minder spanning, meer rust en meer geluk. Daarbij denk je aan de risico’s en bespaar je dus op onvoorziene extra (toekomstige) kosten. Mediation bij Praktijk de Liefde biedt structuur en overzicht, wat resulteert in ruimte voor dialoog en het kunnen verwerken van emoties. Dit doen we met een volledig ontzorgende aanpak, waarin alles binnen een paar sessies is geregeld. Het belangrijkste is dat jullie zonder onnodige extra stress, chaos en zorgen weer verder kunnen.

Wat doen wij tijdens mediation?

De mediator is een onafhankelijke en onpartijdige derde die samen met jullie voor een goede afwikkeling van de echtscheiding zorgt. Daarbij zorgt de mediator voor de belangen van beide partners en de eventuele kinderen. Dit in tegenstelling tot een echtscheidingsadvocaat, die slechts de belangen van een partij behartigt. Ons doel is dat jullie financieel en emotioneel fit uit de scheiding komen. Wij zien scheiden niet als een wedstrijd, maar als een vorm van samenwerken waarbij de uitkomst voor beide partners goed is. Zodat jullie los van elkaar en samen in goed ouderschap de toekomst tegemoet gaan.

Hoe werkt het?

Onze mediators begeleiden jullie stap voor stap gedurende het mediationtraject. Hierbij worden alle juridische en formele zaken uit handen genomen, zodat jullie je uiteindelijk kunnen richten op de emotionele afwikkeling van de scheiding.

Deze aanpak creëert rust, overzicht en ruimte om de scheiding beter en zonder onnodige extra zorgen en stress te verwerken. Voor beide partners én het kind. Een betere relatie met de ex-partner resulteert in een betere mentale gezondheid voor beide partners en eventuele kinderen. Wij bieden een zorgeloos effectief traject aan zodat jullie er sneller, vrediger en zonder extra zorgen of onvoorziene kosten uit komen. Hoe kalmer en ontspannen de scheiding verloopt, des te meer toekomst er is voor goed ouderschap.

Wij nemen jullie aan de hand mee in het scheidingsproces. Er zijn een paar gesprekken nodig om alles in kaart te kunnen brengen. Alle juridische en administratieve rompslomp wordt uit handen genomen. Wij gaan vervolgens achter de schermen aan de slag om alles uit te werken en juridisch af te ronden. Op die manier kunnen jullie een nieuwe weg inslaan, zonder zorgen, en een turbulente periode achter jullie laten.

Melissa Molenschot, onze mediator

Voordat jullie een afspraak maken, raden we altijd aan om eerst gratis en vrijblijvend kennis te maken en te kijken of er een klik is. Deze klik is belangrijk omdat jullie veel persoonlijke en financiële zaken met de mediator zullen delen.

Veelgestelde vragen

Het doel van mediation is om financieel, emotioneel en fit uit de scheiding te komen. Dat je de regie in eigen handen kan houden, binnen de grenzen van de redelijkheid en wettelijke verplichtingen. Daarbij houden we het tempo aan dat jullie fijn vinden. Mediation geeft ruimte voor afstemming en dialoog. Dat kan anders zijn dan in de afwikkeling met een advocaat. Bij ons vind je samen een middenweg. Wij zien scheiden niet als een wedstrijd, maar als een vorm van samenwerken waarbij de uitkomst voor beide partners goed is. Zodat jullie los van elkaar en samen in goed ouderschap de toekomst tegemoet gaan.
Een scheidingsadvocaat is geen bemiddelaar, maar behartigt de belangen van een van de partners tijdens het scheidingsproces. De communicatie tussen ex-partners verloopt tussen beide advocaten, partners zien of spreken elkaar niet. Deze constructie werkt goed als er bijvoorbeeld veel wrok is en het gesprek echt niet meer lukt. Een mediator behartigt beide belangen, van allebei de partijen. Het werk van de mediator bestaat uit twee delen: de zorgen en behoeftes van beide partners uitkristalliseren en samenbrengen, én de juridische formele afwikkeling. De mediator regelt ook de formele kant van het scheiden. Zoals de vermogensverdeling op basis van het huwelijksregime, maar daarna ook de pensioenverdeling. Vervolgens maakt de mediator een alimentatieberekening van zowel de partner- als kinderalimentatie. Dit alles komt in een convenant te staan, waarna het ouderschapsplan wordt opgesteld (als er kinderen zijn).
Omdat Melissa een juridische achtergrond heeft, helpt ze jullie bij het afwikkelen van de zakelijke kant, zoals de alimentatieberekening. Maar ook bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en (nieuw) ouderschapsplan. Of heel praktisch, de afspraken die jullie voor de vakanties moeten maken. Dit alles op een manier waar jullie allebei achter staan en een positief gevoel bij hebben.
Vaak denken partners minder goed na over de toekomst. Er moeten bijvoorbeeld pensioenen worden verdeeld, of er is nog een nabestaandenpensioen. Wat doen we daarmee? Of ex-partners denken: het ouderschapsplan is enkel voor nu. Maar als kinderen naar de middelbare school gaan, verandert de reguliere zorgverdeling. Dan moet het plan worden aangepast. In principe kunnen ouders dit onderling regelen. Het Nibud heeft daarvoor handige praktische tips.

Wij starten doorgaans met een vrijblijvende kennismaking om de ruimte te voelen om vragen te stellen, en te kijken of er die belangrijke ‘klik’ is met de therapeut. Wij streven ernaar om ervoor te zorgen dat je binnen 1 week kan kennismaken met een van onze mediators.

Met verschillende locaties door heel Nederland kun je altijd terecht bij Praktijk de Liefde, dus ook in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Eindhoven, Haarlem en Den Haag.

Onze mediators begeleiden jullie stap voor stap gedurende het mediationtraject, dat er in grote lijnen als volgt uit ziet: