Skip to main content
SingleVerlangenVrijgezel

Single zijn: van ultieme vrijheid tot soms eenzaam

By juli 5, 2022juni 29th, 2023No Comments

Een bijzonder project: Solo. Een fotoproject van fotograaf Mascha Jansen, waarin ze vastlegt hoe singles hun leven zien. In Trouw stonden afgelopen maand de verhalen van drie van deze singles, naar aanleiding van het project van Jansen. Ze delen hun perspectief op het leven zonder partner, waarin relaties juist een belangrijke plek innemen.

Single zijn: verschillen

De een kiest bewust voor het single zijn, de ander in mindere mate. En of iemand nou wel of niet kiest voor een leven zonder partner, er is altijd het spanningsveld tussen ultieme vrijheid en ook verbonden willen zijn. Het onafhankelijk zijn, maar ook het verlangen om met iemand door het leven te gaan. De interviews laten ook de grote waarde van vriendschappen en andere relaties zien. En de keiharde keerzijde van het ‘singleschap’ in coronatijd. Een zware tijd voor singles, misschien wel zwaarder dan voor mensen die niet alleen thuis zaten. Het gemis van een partner blijkt vooral in de dagelijkse dingen te zitten. Thuiskomen en je verhaal over de dag kunnen doen, samen leuke dingen ondernemen.

Deel je gedachten

Het kan fijn zijn om de vragen waar je als single mee rondloopt te delen. Vragen in relatie tot jezelf, of misschien in relatie tot je ex-partner. Wat maakt het een lastig onderwerp? En wat is daarbij de invloed van je gezin van herkomst? Vaak draait het bij het beantwoorden van deze vragen om de relatie tot jezelf. Misschien ervaar je de angst om te binden, of te verliezen. Waar komt dat vandaan? Het kan wezenlijk contact met anderen lastig maken en een gevoel van eenzaamheid geven.

Heb jij dit soort vragen? Durf ze ons te stellen. Het boek van Mascha Jansen komt in de loop van het jaar uit. De fototentoonstelling kun je vanaf januari 2023 in De Hallen in Amsterdam zien.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze