Systeemtherapie is een gevestigde methode en hoera, inmiddels ook evidence based. Onderzoek toont namelijk aan dat systeemtherapie effectief is. In dit blog laten we je de waarde van systeemtherapie zien. Wij voelen ons thuis bij een postmoderne benadering, een werkwijze die aansluit op nu en vandaag.
Je las in de artikelen misschien al eerder dat we ons graag laten inspireren door het werk van therapeut Esther Perel. Net als Esther kijken we in therapie naar de omstandigheden en het klimaat in de wereld om ons heen: het snelle, het hechten aan zelfstandig zijn, maar ook de groeiende behoefte om hierin stil te staan, om te vertragen. Precies dat maakt onze aanpak in relatietherapie zo bijzonder.
Relatietherapie: het hele systeem in ogenschouw
Onze relatietherapie baseren we op de systeemtherapie. We bekijken het hele systeem: alle mensen die in jouw, in jullie leven een rol spelen en invloed hebben. Het gezin waarin je opgroeide, je ouders, broers of zussen, maar ook kinderen, vrienden of collega’s.
Een liefdesrelatie vormt een systeem op zich. Twee partners zijn losse individuen, maar vormen met hun verbinding een nieuwe en andere energie. Ze beïnvloeden elkaar met al hun unieke eigenschappen. Zo ontstaat er een op zichzelf staande dynamiek. Zoals Esther Perel uitlegt: ‘We maken elkaar.’
In het systeem, groot of klein, zijn alle elementen met elkaar verbonden. Soms blijven problemen bestaan omdat het systeem ze vasthoudt. In de therapie, individueel of met partners, onderzoeken we de verschillende invloeden. Ook bekijken we hoe we de verhoudingen in het systeem (weer) in balans kunnen brengen.
In 2018 was Esther Perel te gast in het programma Zomergasten. In dit uitgebreide interview laat ze heel helder zien hoe zo’n systeem werkt. Heb je het interview toen niet gezien of wil je je opnieuw door haar laten inspireren? Je vindt de Zomergasten-podcast met Esther hier, op de website van NPO Radio 1.[nectar_global_section id=”19262″]