“Wat is er nou?” “Niks hoor.” Maar ondertussen stralen die twee woorden alles uit wat niet goed is. Door een boos en afgewend gezicht bijvoorbeeld, een monotone stem. Hoezo niks aan de hand? De inhoud van de boodschap die een van de twee uitzendt komt totaal niet overeen met hoe het gezegd wordt. En dat zorgt voor spanning.
Tijdens onze Love Learning nummer 1 gaat relatietherapeut Joey Steur in op dit soort wrijvingen in de communicatie binnen relaties. Waar komen ze vandaan? En waarom ontstaan ze?
Verbale en non-verbale communicatie hebben allebei een boodschap in zich. Een voorbeeld: als we samen lachen laten we zien: we hebben het goed met z’n twee. Bij spanning of boosheid kijken we weg. Of we wenden ons gezicht of lichaam af, bijvoorbeeld als we in bed liggen. Die signalen zijn net zo goed een belangrijke boodschap, naast alle woorden die we gebruiken.
Communicatie binnen relaties: grondregels
Dit is een van de communicatieprincipes die Paul Watzlawick heeft beschreven. Door naar de 5 principes van Watzlawick te kijken kun je onderzoeken wat er misgaat in de communicatie. De grondregels geven stellen vaak veel inzicht.
Hoe verloopt dat bij jullie en op welk niveau van Watzlawick loopt het bij jullie soms spaak? In onze eerste Love Learning legt Joey uit wat het model inhoudt en wat je er voor je eigen relatie uit kan halen. Hoe je het model kan benutten om de communicatie tussen jullie twee te verbeteren.
Verbeter je communicatie
Het is een beproefde methode die we vaak gebruiken met stellen in onze praktijkkamer. Want misschien is het wel de meest gehoorde vraag die we krijgen: “Help ons met het verbeteren van de communicatie. We lopen steeds maar weer vast.”
Behoefte aan tips voor een duurzame relatie? Beluister de Love Learnings of maak een afspraak met een van onze therapeuten.
[nectar_global_section id=”19262″]