Schuldgevoel, oude pijn, veranderde verhoudingen; wat doet vreemdgaan met mensen en relaties?
Tjeerd Posthuma en Timothy de Gilde maakten er een lunchvoorstelling over in Theater Bellevue in Amsterdam, door corona helaas geannuleerd. Beluister alsnog de podcast over hun voorstelling. Ze belichten het onderwerp ontrouw vanuit verschillende perspectieven. Welke emoties leven bij de bedrieger, buitenstaander en bedrogen partner? Wat doet vreemdgaan met partners, maar ook: wat brengt het?
Leg het op tafel
In de voorstelling vertellen de spelers hun verhalen, en die gaan verder dan alleen het incident. De makers hebben een punt. Als je samen verder wil na ontrouw, moet je de diepte in. Wat werd er aangewakkerd door die ‘derde’? Wat gebeurde er precies? Om die vragen te beantwoorden moet je door de crisis heen. En dat begint bij het verhaal van de gekwetste partner, met alle ruimte voor zijn of haar ervaringen. Als de andere partner van schaamte in schuldgevoel terecht komt, kun je gaan verklaren. Wat is het totaalplaatje? Wat zijn de verhalen van beide partners? Alleen als de ontrouw aan het volle licht komt, kun je aan de slag. Welke informatie geeft dit ons? Wat zegt dit over onze relatie op dit moment?
Onderliggende behoefte
Vaak bestaat er de hunkering naar iets nieuws. Meer tijd alleen, meer nieuwe, leuke dingen ondernemen, maar ook de behoefte aan meer bevestiging of aandacht. Relatietherapeut Esther Perel: “Het verleidelijke van een affaire is vaak niet zozeer die nieuwe partner, maar de ontdekking van je nieuwe ik.”
Hopelijk kan de voorstelling in Theater Bellevue na de lockdown doorspelen. En anders prikkelt de podcast of dit artikel je misschien om na te denken over vragen als: hoe sta ik, staan wij tegenover dit onderwerp? Neem bij vragen of twijfel zeker contact met ons op.
[nectar_global_section id=”19262″]