Ruzie maken met je partner is niet leuk, maar heeft wel een functie. Noem het gerust gezond. Met ruzie geef je namelijk aan wat je wel en niet fijn vindt. Je geeft je mening maar ook je grenzen aan.
Stellen vertellen vaak: ‘Zo’n ruzie gaat meestal nergens over, de stomste dingen.’ Hoogleraar Catrin Finkenauer vertelt in Quest: ‘Totale harmonie bestaat niet. Je kunt niet in het hoofd van de ander kijken en dus projecteer je, vaak ongemerkt, je eigen gevoelens op die ander.’ Vaak zien we eerst alleen de oppervlakte, de bovenkant. Dat wil zeggen, boosheid, woede, verdriet of stilte. Het daarna herstellen doen we in de diepte. We gaan dan naar de onderste laag van emoties.
Soms komen de ruzies vaker terug. De veerkracht is weg en ruzie volgt op ruzie. Het lontje wordt korter en de energie om te herstellen ontbreekt. Op dat moment is het nodig om te vertragen.
De veerkracht weer terugbrengen: essentieel
Om de veerkracht terug te halen is het belangrijk om met de ruzies aan de slag te gaan. Hoe maken jullie ruzie? Wie begint, wie gaat er maar door en wie loopt er weg? De manier waarop je ruzie maakt komt voort uit hoe je vroeger hebt geleerd conflicten te benaderen. Zo gebruiken we bepaalde strategieën om bijvoorbeeld minder angst te voelen.
Probeer je tijdens ruzies bewust te zijn van de diepere emoties. Dat helpt je om die diepere laag ook echt te pakken en de ruzie te repareren. Zo komt er plaats voor mildheid en wordt jullie relatie harmonieuzer. Gezond ruzie maken brengt je weer dichter bij elkaar, het werkt verbindend. Je bereikt het compromis en door te laten merken wat je vindt, versterk je je eigenwaarde. Tijdens de relatietherapie geven we je een handig stappenplan om ruzies op een goede manier te repareren.
Kunnen wij je helpen of ben je benieuwd naar wat onze relatietherapeuten voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust een keer contact met ons op.[nectar_global_section id=”19262″]