Skip to main content
OuderschapRelatiesThuiswerken

Wanneer werkstress op relaties drukt

By april 1, 2021februari 22nd, 2022No Comments

Werk en privé lopen al vlug door elkaar en juist dat kan het leven bijzonder stressvol maken. Hoe combineer je werk en ouderschap en houd je ook nog je relatie goed en gezond? In dit artikel bekijken we de verhoudingen.

Spanningen in de relatie bij werkstress

Op de site van NRC vonden we een bericht met interessante cijfers over dit onderwerp. Kinderoppassite Sitly deed namelijk onderzoek naar werkstress en gezin en concludeerde dat 30% van de Nederlandse moeders een continu gevoel van stress ervaart. Wel even met een slag om de arm, het onderzoek dateert van voor corona. Arbeidspsychologe prof. dr. Maria Peeters gaat in op mogelijke verklaringen voor cijfers.

Volgens Peeters ontbreekt het soms aan ‘familievriendelijkheid’ in banen. Mogelijke gevolgen zijn stressgevoelens, spanningen in de relatie en minder aandacht voor de privétijd thuis. En laat dat nou net de tijd zijn die ons voedt en energie geeft om goede partners en ouders te zijn.

En dan de balans weer herstellen

Goed, een kritische blik dus naar de cultuur in bedrijven en organisaties. Binnen het gezin begint het bij het delen van de zorgen hierover. Maar ook met de vraag: hoe gaan we het evenwicht terugbrengen?

Eigenlijk willen we dan de verschillende rollen ‘uit elkaar trekken’. Ze hebben elkaar nodig, maar schuren soms ook. Je kunt ze samen zichtbaar maken: hoe zijn de rollen verdeeld? De ik, de partnerrol, papa- of mamarol en de rol van professional. Schrijf ze op in percentages, maak de rollen zichtbaar. Hoe verdeel je de percentages voor je partner? Kom er na een paar weken samen op terug. Hoe ziet de verdeling er dan uit?

Wat wij voor je kunnen betekenen

Hebben jullie moeite met de balans in al die rollen thuis? Onze therapeuten kijken met jullie samen naar wat er mogelijk is. Schroom niet, stel je vragen of maak een afspraak om kennis te maken.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze