‘Het gaat vaak nergens over’. Soms kom je zonder veel na te denken in ruzie terecht, maar wat schuilt er nou eigenlijk achter? Ruzie maken heeft ook een functie, een diepere laag. Laten we dit onderwerp wat ontrafelen.
Wat die diepere laag is? Dat leggen we hier verder uit, naar aanleiding van het mooie interview dat relatietherapeut Joey Steur aan evajinek.nl gaf: The case for conflict: een lesje ruziemaken voor conflictmijders.
De een ruziet zo goed als nooit, de ander kibbelt wat af. Van heftig en duidelijk, tot het vermijden van conflicten, iedereen gaat er op een eigen manier mee om. Blaffen, weglopen of oppotten, vaak is het de bovenkant van een probleem, de oppervlakte. Het zijn strategieën die we ons in de loop van de tijd eigen hebben gemaakt, meestal vroeger al. In de lastige situaties reageerden we op een manier die toen voor ons werkte, die ons deed overleven.
Je grenzen bewaken
Binnen die onenigheid is het aan jou om je grenzen te bewaken, legt Joey uit in het artikel. Ze geeft een praktisch voorbeeld van conflictgedrag op de werkvloer. Misschien herken je het wel. Maar wat zit daar nou achter? En wat zijn de gevolgen van het vermijden van je eigen gevoel daarbij? Joey trekt daarbij de parallel naar liefdesrelaties. Lees in het artikel hoe ingrijpend dat vermijden kan zijn.
In haar tips lees je hoe je met onenigheid kan omgaan. En dat is vast niet ineens heel makkelijk. Je moet ermee oefenen om te merken dat het beter gaat. Het gaat er vooral om dat je je bewust bent van bepaald gedrag. Gedrag dat er al jaren en jaren is, maar wat je niets oplevert. Ontleed je reacties tijdens een conflict, welke positie neem je in op dat moment?
Komen jullie niet zelf uit ruzies in de relatie, of in je baan? Laat het ons weten, onze therapeuten helpen je bij het vinden van een oplossing.[nectar_global_section id=”19262″]