Weinig zin in seks: mag het moeilijk zijn?
Al veel besproken en vaak becommentarieerd; de documentaire van Lize Korpershoek eind vorig jaar over weinig zin in seks. In ‘Mijn seks is stuk’ gaat Lize op zoek naar hoe het komt dat ze geen behoefte aan seks voelt. Wat waardevol dat zij dit thema aansnijdt en zichtbaar maakt. In haar documentaire bespreekt ze open en nuchter waar zowel vrouwen als mannen mee kunnen worstelen.
Want het is reëel en speelt bij iedereen wel eens, minder of geen zin in seks hebben. Door bijvoorbeeld de gewone golven van het leven, de drukke banen, een kindje, twee kindjes.
Interessant en herkenbaar is de ‘meerstemmigheid’ bij dit issue. Welke gedachten spelen er en hoe daar mee om te gaan?
Die dubbele gedachten zien we ook in de documentaire. De wens dat seks is zoals in de film, namelijk makkelijk, steaming en spannend. Maar ook, ‘juist dat lukt me dus niet.’ Dit dubbele zorgt voor verdriet en twijfel. ‘Ben ik wel normaal of is er iets mis met me? Ik wil mijn eigen stem laten klinken, mezelf trouw blijven, maar tegelijk wil ik voldoen aan de stem van mijn partner.’
Mag het moeilijk zijn?
Lize gaat op zoek naar de achtergrond van haar probleem, onderzoekt lichaam, geest en lingerie. Het brengt haar uiteindelijk dichter bij wat ze wel prettig vindt. Maar laten we los van alle mogelijke oplossingen ook andere vragen stellen. Namelijk, mág het moeilijk zijn? Mag het, weinig zin in seks? Kunnen we aanvaarden dat het lastig is maar dat dat oké is? Kunnen we dit verdragen en toch samenzijn? Mag het bestaan in de relatie?
Koppels vinden zo de ruimte voor onderzoek: wat wil ik? Wat vind ik wél prettig in relatie tot mijn partner? Hoe gaan we om met aanraking en hoe zijn we hier vroeger in gevormd? In dit samen beleven schuilt de verbinding met elkaar. Ben je benieuwd naar de documentaire van Lize? Je kunt de docu hier bekijken. En kunnen we je helpen bij twijfels of vragen of seksualiteit? Praktijk de Liefde denkt graag met je mee.