Skip to main content
FamilieIk-relatieKinderenOuderschap

Al die verschillende rollen binnen je relatie

By oktober 19, 2022juli 3rd, 2023No Comments

Uit een peiling door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid in 2021 kwam naar voren dat meer dan de helft van de ouders de balans tussen draagkracht en draaglast in de opvoeding van het kind lastig vindt. Hoe heeft dat invloed op je relatie? Welke rollen spelen daarbij een rol?

Ouders zijn mama en pappa (of mama en mama & papa en papa), partners, en daarnaast twee aparte individuen. Je kan je bewust(er) worden van al die rollen binnen de relatie. Dat kan helpen om het evenwicht in je relatie gezond te houden. In dit artikel zoomen we in op de verhoudingen.

Als ouders kan je door (werk)stress spanningen in de relatie ervaren. Er is bijvoorbeeld veel minder tijd en aandacht om op te laden, en juist dat geeft voeding en nieuwe energie om je lekker te voelen en goede partners en ouders te zijn.

Herstel de balans: wat kan je zelf doen?

Als jullie, jij en je partner, hier mee rondlopen en jullie voelen de spanning, de vermoeidheid en het gestruggle, deel die zorgen hierover met elkaar. Dat is al een mooi begin. Vervolgens kun je samen gaan nadenken over hoe jullie het evenwicht in tijd en (mentale) belasting weer terug kunnen vinden.

De rollen uit elkaar trekken

Belangrijk is om dan de verschillende rollen die jullie vervullen ‘uit elkaar te trekken’. Al die rollen zijn afhankelijk van elkaar, ze hebben elkaar nodig, maar kunnen ook botsen. Maak ze daarom samen zichtbaar. Hoe zijn die verschillende rollen, die jullie allebei individueel hebben, verdeeld? De ik-rol, de rol die je als partner vervult, de papa- en mamarol en de rol die je professional hebt.

Schrijf ze op en verbind er percentages aan. Maak je rollen zichtbaar. Maar ook: hoe verdeel je de percentages voor je partner? Kom er na een paar weken samen op terug. Kun je schuiven met de aandacht binnen de rollen? Hoe ziet de verdeling er dan uit? Succes! En neem bij twijfels of vragen gerust contact met ons op.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze