Erotiek en spanning behouden: hoe dan?

Bij erotiek draait het om de verbeelding en prikkeling. Het staat eigenlijk los van het fysieke. En wat het dan concreet is, dat is voor iedereen verschillend.

Is absolute veiligheid de valkuil voor spanning en erotiek? Hier omschrijft relatietherapeut Esther Perel hoe erotiek in haar ogen werkt. Misschien moeten we wel niet alles van onze partners willen weten. En moeten we zo nieuwsgierig mogelijk naar elkaar blijven.

De gewoonte doorbreken

Wat is erotiek voor jou? Start het onderzoek! Dat brengt je dichter bij jezelf en wat jij belangrijk vindt binnen je intimiteit. En soms zitten daar allerlei lagen onder. Je kan dingen prettig of juist niet prettig vinden door vroegere ervaringen, of door bepaalde overtuigingen die je hebt.

Bij erotiek gaat het om het verlangen en hoe je dat (weer) aanwakkert. Eigenlijk is het alles wat er tussen jou en je partner gebeurt, los van het fysieke. Vaak zijn dat de kleine dingen. Een blik, knipoog, aanraking wanneer de ander het niet verwacht. Met die kleine gebaren zet je de vertraging in, en precies daar gebeurt het!

Juist buiten die ‘oude’ overtuigingen valt meer te ontdekken. Dat kan eng en onwennig zijn, want onbekend. Maar toch, kun je de focus op het fysieke, seks, naar de totale beleving verleggen?

Op zoek naar jouw erotische intelligentie

Perel noemt dat erotische intelligentie. “Het vermogen om seksualiteit te cultiveren in onze verbeelding – die alles te maken heeft met de wezenlijk menselijke behoefte aan autonomie en avontuur, vernieuwing en speelsheid.”

Klopt, begrippen als avontuur en vernieuwing staan pal tegenover waarden als veiligheid en gelijkmatigheid. Dingen die we ook erg belangrijk vinden binnen relaties. Maar misschien valt er wel een lijntje te spannen tussen die twee werelden. Tussen het avontuur en het veilige. En kun je ze allebei benutten om je relatie te verrijken.

Wat een breed begrip, die erotiek. Daarom zeker de moeite waard om over na te denken. Is het iets waar je zelf mee worstelt in je relatie? Bespreek het een keer in de praktijkkamer. Kan opluchten!

[nectar_global_section id=”19262″]