Skip to main content
FamilieKinderenOuderschapRelatiesRelatietherapieSysteemtherapie

Het gezin van herkomst. Hoe kijk je terug?

By mei 15, 2020februari 22nd, 2022No Comments

Gezin van herkomst

Het gezin van herkomst: het eigen systeem, het gezin waarin je opgroeide. Dat systeem zegt eigenlijk alles over wie je nu bent. Gaat als een rode draad met je mee in het leven. Hoe was het vroeger en wat is het effect daarvan op het nu? Op de relatie die je hebt of eerder had?

Als we met lastige dingen te maken krijgen en we proberen die op te lossen, dan komen we vaak uit bij het gezin van herkomst. Het gezin waarin we groot werden. Nuttig is het, om daarop terug te durven kijken. Op de sfeer en patronen uit die tijd en de patronen zoals ze nu zijn. Vaak zijn ze terug te voeren op hoe ze vroeger liepen. Of zelfs op de levens van grootouders of verder nog, voorouders.

Oude patronen doorbreken

In een denkbeeldige koffer nemen we mee wat we als kind meekregen. Of we dat nou willen of niet. De mooie gebruiken en de rituelen, de normen en waarden. Maar ook de minder vruchtbare elementen, het wegdrukken van emoties bijvoorbeeld. Soms gaat het dan om diepe wonden, verborgen onder de lagen van je huid, weggestopt. Wanneer je die wonden wil laten helen of patronen in je relatie wil doorbreken, dan helpt het om terug te kijken.

Hoe gingen jullie in het gezin met de leuke en lastige dingen om? Hoe zou je dat nu willen doen? ‘Durven we de cirkel te doorbreken en het anders aan te pakken?’ Schadelijke patronen te stoppen en te herstellen waar dat nodig is. Om zo wél emoties toe te laten en een plek te geven. Om conflicten anders aan te gaan.

De rol van het gezin van herkomst

Welke patronen werken door, in je relatie en in het ouderschap? Hoe maak je ruimte voor een ander geluid, voor een nieuw verhaal? Onze relatietherapeuten vertellen je meer over het gezin van herkomst. En over hoe je dat verenigt met de relatie of het gezin nu.

Ben je op zoek naar hulp en ben je benieuwd wat Praktijk de Liefde voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze