Skip to main content
CommunicatieKwetsbaarheidRelatieproblemen

Hoe een vruchtbaarheidstraject de relatie verandert

By november 4, 2021juni 29th, 2023No Comments

Hoe werkt een vruchtbaarheidsbehandeling door in relaties? Revi, oprichtster van de site wachtweken.nl, ervaarde zelf niet altijd de steun uit de directe omgeving. “En dat kan ook niet altijd”, geeft ze aan.

Praten een taboe?

Revi kwam erachter dat mensen er niet graag over praten. “Omdat het een andere wereld is. Inleven kan tot op zekere hoogte, maar niet in de pijn die je hebt, en ook niet in de jaloezie die je voelt. Of in de vraag die je naar jezelf hebt: waarom werkt m’n lichaam niet? Het is frustrerend.”

Teleurstelling speelt een grote rol tijdens een vruchtbaarheidstraject. Een wrang gevoel dat op allerlei niveaus kan sudderen. Teleurstelling in jezelf bijvoorbeeld. Je twijfelt aan je lichaam, maar inmiddels ook aan je seksualiteit. Dat kan je relatie veranderen of voor afstand tot je partner zorgen.

Gedeelde smart is halve smart

Hoe ga je daarmee om als stel? Want soms hebben partners verschillende behoeften. De een heeft bijvoorbeeld behoefte aan stilte en tijd voor verwerking, terwijl de ander zich vooral strijdvaardig opstelt, op zoek naar een oplossing. Daarnaast bestaan er vaak schuldgevoelens bij een van de twee partners: ‘dat we hierin zitten komt door mij.’

Blijven communiceren, het is zo belangrijk. Als partners botsen of op een bepaalde manier reageren, helpt het om stil te staan bij waarom de reactie zo uitpakt. Waarom trekt de een zich bijvoorbeeld terug? Welke strategie werkt op dat moment en is dat echt een oplossing? Waar komt die strategie vandaan, welke oude pijn ‘rommelt’ daaronder? Maar ook de vraag: lukt het ons om in deze hele moeilijke tijd samen de tragiek te verdragen? Heel praktisch kan het al veel schelen om ziekenhuisafspraken of het prikken zetten samen te doen, samen door te maken.

De site wachtweken.nl is hierbij een mooie aanvulling: direct contact met lotgenoten steunt. Want zit jij beter in je vel, dan heeft dat ook effect op de relatie thuis. Blijven jullie toch worstelen en lopen jullie visies op het proces uiteen? Zet dan zeker een volgende stap en ga in gesprek met een van onze therapeuten om de verbinding te verbeteren.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze