Skip to main content
CommunicatieOpen relatieVeiligheid

In de open relatie komt vrijheid pas na veiligheid

By februari 21, 2022juni 29th, 2023No Comments

In ons vorige artikel vertelden we over de open relatie en de basis daarvan. Want steeds vaker zien we een soort nieuwsgierigheid naar deze relatievorm. Hier gaan we in op de voorwaarden en wat belangrijk is binnen de open relatie. Hoe lukt het? En wat kan het juist onveilig maken?

Veilige verbondenheid op 1

Binnen de open relatie onderscheiden we de primaire en secundaire relatie (de relatie met een derde). Hoe sterker en veiliger de primaire relatie is gehecht, hoe makkelijker de open relatie verloopt. Als er sprake is van jaloezie, ruzie of onzekerheid, is dat een signaal dat er iets misgaat in de veilige verbondenheid tussen de vaste partners.

Het is dan belangrijk dat jaloezie niet wordt gezien als het tekortschieten van iemand, maar als gevolg van de situatie. En daarmee als gezamenlijke verantwoordelijkheid. Bij dit soort gevoelens moet je terug naar de primaire relatie, die weer op 1 zetten en vandaaruit weer kleine stapjes nemen om te kijken wat goed voelt en veilig is. Op die manier kun je weer gaan bouwen.

Belangrijke voorwaarden

Een duurzame open relatie kan bestaan als partners de primaire relatie altijd op 1 zetten. Maar ook door kwetsbaar te durven zijn, te blijven praten en luisteren, geduld te hebben, gas terug te nemen, te troosten, gerust te stellen, en door er voor elkaar te zijn. Daarmee kom je al een heel eind.

Een open relatie lukt alleen als je bereid bent om te leren. We zeggen wel: vrijheid komt pas na veiligheid. Instemming met de open relatie kan als jouw partner weet dat hij of zij altijd op je kan rekenen. Is deze balans er niet, dan wordt vrijheid de grootste onveiligheid binnen een relatie.

Wist je dat een relatietherapeut jullie kan helpen in dit proces? Bijvoorbeeld door ruimte te creëren. Onze therapeuten zijn er om samen te kijken wat helpend is. Maak dus gerust een afspraak om kennis te maken.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze