Skip to main content
CommunicatieLiefdeRelaties

Non-verbale communicatie: wat we niet tegen elkaar zeggen

By juni 18, 2020februari 22nd, 2022No Comments

Non-verbale communicatie

Veel stellen geven aan dat het misgaat bij de communicatie in hun relatie. In dit artikel schetsen we de scenario’s. Jullie communiceren allebei, maar wat gebeurt er in dat patroon?

Niet alle communicatie gaat via stem en spraak. We communiceren ook non-verbaal. Ons lichaam weerspiegelt hoe we ons voelen. Verbale en non-verbale communicatie, ze hebben allebei een boodschap. Als we samen lachen of een grapje maken in gezelschap, stralen we uit: ‘we hebben het goed samen’. Maar zijn er spanningen, dan kijken we vaker weg. We negeren elkaar of keren onze lichamen van elkaar af. Ook dat zijn signalen.

Non-verbale communicatie weerspiegelt de binnenkant

Wanneer de balans tussen verbaal en non-verbaal niet klopt, zeg je bijvoorbeeld het ene, maar straal je het andere uit. Daar zijn we gevoelig voor. Er gebeurt iets wat we niet begrijpen en wat we dubbel vinden. De toon en de houding kloppen niet met wat er wordt gezegd.

Als een van de twee boos is, heeft dat invloed op de relatie. Sommige mensen zijn daar zo bang voor, dat ze liever niets benoemen. Maar als een van de twee bang is om de relatie te verliezen, kan het gevolg zijn dat partners minder communiceren. De andere partner voelt dan: ‘hier klopt iets niet’.

Verschillen laten bestaan

Of we vormen onze eigen waarheid in een conflict. Je wil dat je partner jouw waarheid aanneemt. Daarnaast voelen we soms de druk om hetzelfde te zijn. Er zijn verschillen tussen partners en die willen we oplossen.

Mogen ze naast elkaar bestaan? Kunnen we verdragen dat we niet hetzelfde zijn? Dat er twee verhalen en waarheden spelen?

Eigenlijk verloopt alle communicatie via grondregels. Ze geven je inzicht in hoe communicatie werkt en hoe niet. Ben je benieuwd naar hoe onze relatietherapeuten jullie daarmee kunnen begeleiden? Neem dan gerust contact op.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze