Skip to main content
LiefdesverdrietOverspelRelatieproblemenRelatiesRelatietherapie

Ontrouw in de relatie en toch samen verder gaan

By juli 31, 2020februari 22nd, 2022No Comments

Doorgaan na ontrouw

Kan je de relatie weer oppakken als een van de partners een affaire had? Kan je daar samen uit komen? Het lukt met aandacht en toewijding. Relatietherapeute Esther Perel geeft aan dat de ontrouw een relatie kan verrijken.

Ontrouw is een onderwerp dat we geregeld tegenkomen in onze praktijk. In de begeleiding gaan we in op hoe je verdergaat als een van de twee een verhouding heeft gehad. We doen dat in drie fases: de crisis, het duiden van het verhaal en de stap naar de toekomst. Hier stippen we ze in vogelvlucht aan.

Wat zegt de ontrouw over partners?

Het proces begint met het doorleven van de crisis. De gekwetste partner vertelt zijn of haar verhaal, zo vaak als nodig en in eigen tempo. Als de partner met de affaire in deze fase van schaamte naar schuldgevoel gaat, komt er ruimte om te gaan duiden. Om het totaalplaatje te gaan ontleden en op beide verhalen in te zoomen. Er komt nu ook plaats voor het verhaal van de partner met de affaire.

Want wat gebeurde er nou precies? Wat werd er aangewakkerd door die ‘derde partij’? Deze vragen moeten we gaan ontleden.

Esther Perel draait het om: ‘Het verleidelijke van een affaire is vaak niet zozeer die nieuwe partner, maar de ontdekking van je nieuwe ik.’ De partner met de affaire wil vaak iets nieuws en is daar ook al mee bezig: ‘Ik wil meer tijd voor mezelf, ik wil meer leuke dingen doen, meer complimenten krijgen.’

Door de ontrouw pal op tafel te leggen, in het midden van de relatie, kunnen we het wegnemen. Welke informatie geeft dit ons? Wat zegt dit over ons, deze periode, deze gebeurtenis? Wat van die informatie kan ons verrijken in de nieuwe relatie die we aangaan?

Een nieuwe relatie, een nieuw hoofdstuk. Want de ontrouw kan ook de basis vormen voor meer openheid. Om te gaan praten, over verlangens of over kwetsbaarheid. De crisis kan veel waardevols tevoorschijn halen. Geeft hoop, toch?

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze