Skip to main content
Relaties

Onze overlevingsstrategieën en waar ze vandaan komen

By juli 22, 2020februari 22nd, 2022No Comments

Overlevingsstrategieën binnen relaties

‘Daar gaan we weer. Weer die oplopende spanning, weer zo’n vermoeiende, knallende ruzie. We gaan maar door en roepen de stomste dingen naar elkaar.’ In dit artikel gaan we in op overlevingsstrategieën die we allemaal gebruiken op lastige momenten in relaties. Wat houden ze in en waarom gebruiken we ze, vaak onbewust? Eerst is het belangrijk om te kijken naar wat er tussen jullie gebeurt. Wie valt aan en wie vlucht, wie loopt er weg? Het zijn strategieën en ze spelen een belangrijke rol in de communicatie. Als we ons onveilig voelen en we voelen bijvoorbeeld angst of schaamte, dan schiet het brein in overlevingsstand: je valt aan, je wilt vluchten of je bevriest. De situatie en je persoonlijkheid spelen mee bij welke strategie je gebruikt. Zo lezen we op de site van het Instituut voor Systemisch Werk dat als vechten of vluchten niet mogelijk is, bevriezen overblijft. En zo’n reactie kan zich herhalen wanneer je later opnieuw onveiligheid ervaart.

Overlevingsstrategieën werken niet langer

Ooit had de strategie een functie, ter bescherming, om bijvoorbeeld niet gekwetst te worden. Het hielp je bij lastige dingen. Het werkte om met de dekens over je hoofd in bed te gaan liggen, om je zo af te sluiten voor ruziënde ouders of een schreeuwende zus. Of je hield je emoties binnen boord, omdat de rest van het gezin dat ook deed. Je had het nodig om op de been te blijven, om groot te worden. Maar nu past zo’n strategie niet meer, kan het voor een blokkade zorgen. Hoe ga je van overlevingsstrategie naar kwetsbaarheid en kom je uit de impasse van het conflict? In de relatietherapie gaan we in zes stappen van impasse naar verandering. We leggen uit waar kwetsbaarheden vandaan komen. Misschien zijn ze nieuw of juist ouder. Komen ze uit het vroegere gezin of uit eerdere relaties. Door ruimte te maken voor oude verhalen en die samen met je partner te beleven ontstaat er meer begrip. Wil jij de verhalen onder begeleiding van onze relatietherapeuten een plek gaan geven en je relatie sterker maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze