Skip to main content
Seksualiteit

Praten over seks en intimiteit, hoe doe je dat?

By april 2, 2020februari 22nd, 2022No Comments

Praten over seks en intimiteit, hoe doe je dat?

Praten over seks, voor de een is het een peulenschil, voor de ander vooral ingewikkeld, gênant of eng. Want seks doe je toch gewoon? Toch kan openheid over seks jullie intimiteit vergroten en de seks verbeteren. Hoe pak je het aan? Hoe start je het gesprek?

Seks en intimiteit: jullie ervaringen delen

Het is handig om een rustig moment te kiezen, wanneer jullie allebei ontspannen zijn. Je kan het gesprek beginnen door je partner te vertellen wat je fijn vindt tijdens de seks. Of vertel over de keren dat je zo genoten hebt en wat je toen zo prettig vond. Misschien wil je nu ook aangeven wat je fijner zou vinden of wat je minder leuk vindt. Niet verwijtend maar vanuit je eigen gevoel. Probeer het helder te omschrijven.

Leg uit hoe je de seks beleeft, hoe jouw lichaam reageert op aanraking, nabijheid en lieve woorden. Ieder z’n aandeel dus vraag ook wat je partner vindt en waar hij of zij naar verlangt. Luister naar de reactie van je partner en probeer open te staan voor zijn of haar respons.

En natuurlijk uit iedereen zich op een eigen manier. Direct en expliciet of juist indirect en verhuld. En dan zijn er nog verschillen tussen hoe mannen en vrouwen over seks praten. Ook de rollen die we binnen een relatie aannemen spelen mee.

Stap voor stap over seks communiceren

Is de drempel toch te hoog, benoem dat dan. Vertel dat je het moeilijk vindt om over seks en intimiteit te praten. Of schrijf je gedachten op een mooi briefje, als tussenstap in het oefenen met communiceren over intimiteit. En gelukkig is er nog altijd jullie zo eigen en unieke non-verbale communicatie. Ook met je lichaam kan je op een zachte en subtiele manier aangeven waar je naar verlangt. Lees in dit artikel van Esther Perel meer over het praten over seksualiteit.

Komen jullie er niet samen uit en blijft het lastig om de verschillen te overbruggen? Praktijk de Liefde begeleidt jullie graag in dit proces. Neem gerust contact op voor meer informatie of een intakegesprek.

Wil je meer weten over seks en intimiteit?

Het delen van je zorgen over intimiteit kan lastig zijn. Misschien is het opschrijven ervan een eerste stap. Daarom nodigen we je uit om volledig anoniem een bericht achter te laten. Wij staan open voor je verhaal of vraag en gaan er graag verder op in.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze