Skip to main content
CommunicatieScheidenTragiek

De kracht van ceremonies en rituelen in de liefde

By oktober 6, 2021juni 29th, 2023No Comments

Ben jij al in het Museum van Verbroken Relaties geweest? Misschien nog niet, want het bevindt zich helemaal in Zagreb, Kroatië. Dat maakt het trouwens niet minder interessant. In dit museum vind je namelijk allerlei voorwerpen van mensen uit de hele wereld. Voorwerpen die een bijzondere betekenis hebben of hadden in relatie tot de liefde.

Liefdes die door een scheiding voorbij gingen, of door het verliezen van een partner door overlijden of ziekte. Filosoof Ralf Bodelier beschreef zijn bezoek aan het Museum van Verbroken Relaties in de Groene afgelopen augustus.

Maar eventjes stilstaan is helend

Hij pleit voor het niet vergeten van dit soort levensgebeurtenissen en zet ons aan het denken: het stilstaan bij liefde die voorbij is aan de hand van een voorwerp. Want zo kunnen we verdriet een plek geven en daarna misschien makkelijker verder gaan. Zou dat niet juist helend zijn? De voorwerpen in het museum laten zien dat iedereen, overal, te maken heeft met verbroken relaties en de liefdestranen daarbij.

Relatie beëindigen: rituelen werken

Hoe kun je een relatie met een voorwerp, ritueel of speciaal moment afsluiten? Het is wat sommige stellen bij ons in de praktijk doen. De relatie met z’n tweeën afsluiten op een manier die helpt. Door iets weg te gooien, ergens achter te laten of te verbranden en het ‘gezamenlijke boek’ daarna dicht te doen. Maar zo’n handeling kan z’n werk ook de andere kant op doen.

Een ritueel of ceremonie uitvoeren om een doorstart te maken, om zo samen een nieuwe fase in te gaan. Om de liefde opnieuw te bekrachtigen en verlangens uit te spreken. Of een ritueel voor jou alleen, gewoon voor jezelf, om een moeilijke periode of lastig proces af te sluiten. Ceremonies en rituelen geven houvast en kunnen mooie ankerpuntjes zijn om door het leven te bewegen. En het kan op allerlei manieren, wat maar voor jou werkt.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze