Skip to main content
KinderenOuderschapRelaties

Relatie en ouderschap: samen de balans vinden

By mei 5, 2020februari 22nd, 2022No Comments

‘Ons ouderschap eist alle aandacht op en we missen onze relatie. Hoe combineer je ouderschap met het partnerschap? Hoe houden we het partnerschap ook nog sterk?’ Terugkerende vragen uit de praktijkkamer.

De partner als projectleider van het huishouden, zoals journalist Jancee Dunn beschrijft in haar boek ‘Liefde in tijden van luiers‘. ‘We razen maar door.’ Binnen een goed geoliede ploegendienst. Hoe voel je je toch weer partners en hoe kom je weer bij elkaar terug?

Verschillende relaties en rollen

Met aandacht en regelmatig stilstaan zijn de partnerrol en het ouderschap met elkaar te verbinden. Daarvoor gaan we terug naar de basis. En die basis zijn wij zelf. Ik en jij worden partners, en na verloop van tijd komt er een kindje bij: het ouderschap ontstaat. Met daarin ook weer nieuwe relaties, die op een eigen manier op elkaar reageren en soms ook voor wrijving zorgen.

Om te beginnen is er de partnerrelatie, waarin het draait om het verlangen en de liefde voor elkaar. In feite de basis van het ouderschap. Met de geboorte van een kind ontstaat de rol van verzorger. In de overgang naar die nieuwe fase kan de spanning in de partnerrelatie toenemen, door bijvoorbeeld verschillende verwachtingen of wensen.

Elkaar weer ontmoeten

Het is dan belangrijk om te weten wat er bij je partner leeft. Denk eens na over de volgende vragen. Wat doe ik en wat doe jij in het ouderschap? Waar zitten de verschillen? Kun je daar af en toe over praten, om zo je zorgen te delen?

Maar ook, wat wil ik? En wat willen wij als stel, als ouders? Het kan eng zijn om daarover na te denken en dat uit te spreken. Toch komt er, wanneer je je kwetsbaarheid laat zien, ook nieuwe verbondenheid. Zo kunnen de beide ‘schappen’ dichter bij elkaar komen. Eigenlijk draait het om de vraag: kunnen we een middenweg vinden, in het ouders en partners zijn?

Komen jullie er samen niet uit, neem dan voor vragen of een afspraak gerust contact met ons.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze