Liefde voor altijd? Waarom we juist minder trouwen
Begin november kwam het CBS weer met interessante cijfers over liefde, koppels en trouw. Hoe doen ze – we – het in Nederland? Op de site van de NOS lazen we dat het aantal huwelijken dat 50 of 60 jaar duurt groeit. Mensen worden steeds ouder waardoor langlopende huwelijken vaker voorkomen. Daarnaast is het voor oudere koppels minder gangbaar om te scheiden.
Meer gouden en diamanten koppels maar ook meer jonge mensen die niet meer trouwen, uitersten zijn het. In 1970 trouwden zo’n 123.000 koppels – het was een gunstige tijd voor een huisje, boompje en beestje – nu trouwen gemiddeld 65.000 koppels per jaar (de cijfers zie je terug op de website van de NOS). Al met al trouwen we nu veel minder dan toen.
Want vrouwen leunen niet meer standaard op het inkomen van een man en kunnen onafhankelijk zijn. Verder is er minder ‘trouwdruk’ vanuit religies of de kerk en is het taboe op scheiden verdwenen lezen we op de NOS-site.
Relaties en hoge verwachtingen
Maar ook de hoge verwachtingen van een relatie spelen een rol bij het dalend aantal duurzame relaties. De verwachtingen naar een partner toe zijn veel hoger dan voorheen. Deze trend zien we ook in de praktijk. We zoeken veiligheid bij een partner maar ook de ultieme spanning. We lijken sneller uitgekeken en met datingapps bij de hand kunnen we zo op zoek naar een nog betere versie.
Relatietherapie
In de relatietherapie bekijken we ook de andere kant. Bespreken we wat er nodig is om een relatie te laten groeien. En dat een relatie groeit door aandacht en investeren. Uit ervaring weten we dat het juist waardevol is om pijnpunten te onderzoeken. Dit maakt je relatie sterker.
In het tv-programma Zomergasten legde therapeut Esther Perel uit dat we door de jaren heen eigenlijk meerdere relaties met dezelfde partner doormaken. De relatie kan zich steeds vernieuwen. Mooi beschreven door Esther, een relatie is niet statisch maar dynamisch. Op naar een jubileumpje?[nectar_global_section id=”19262″]