Skip to main content
AfstandRelatieproblemenRelatietherapie

Weer dichter bij elkaar komen: deze tips helpen jullie op weg

By december 12, 2019februari 22nd, 2022No Comments

Weer dichter bij elkaar komen

Voel je afstand tot je partner en geeft je dat een naar gevoel? Een relatie maakt fases door, fases waarin je meer of minder verbondenheid ervaart. Dat schommelen is niet vreemd of zorgelijk, lastig kan het wel zijn. Hoe ga je om met dat geschommel? We geven je tips over hoe je weer dichter bij elkaar komt.

Samenleven gaat in golven: soms voel je diepe verbinding, soms is er meer afstand, de normale golfbeweging. Want je verdeelt je aandacht over van alles, de dingen thuis, het werk of je hebt je hoofd bij familie waar je je zorgen over maakt. Zomaar wat voorbeelden. Hoe kom je weer dichter bij elkaar als je merkt dat er afstand is?

Onderliggende patronen bekijken

Je geborgen voelen bij de ander is de basis van een relatie. Door de tijd heen kan dat gevoel gaan slinken. Er is meer strijd, afstand of partners trekken zich terug. Zoek je samen naar nieuwe verbintenis, kijk dan goed naar wat jullie doen. Wat is het effect van bepaald gedrag op de ander? Wat betekent dit gedrag?

Bijvoorbeeld, de een geeft steeds op een verwijtende manier kritiek en de ander loopt dan meteen naar boven. Of van een confronterend vragenvuur van de een klapt de ander direct en compleet dicht. ‘Hij negeert me’, dringt zich op, een aanname? Bekijk welke gedachten onderliggend zijn. Wat zit er wérkelijk achter een reactie? Wat zijn de onderliggende patronen en welke wijze van communiceren werkt wél op dat moment?

Dichter bij elkaar komen: wat betekent liefde?

De liefde heeft voor iedereen een andere betekenis. Wat betekent de liefde voor jullie? Welk gebaar reflecteert voor jou de liefde van je partner? Bespreek jullie behoeften en verlangens op een concrete manier. Hoe je de liefde voor elkaar kan laten zien. Dat kan met iets kleins zoals een streling, een geïnteresseerde vraag of het ophalen van een fijne herinnering. Of toch een etentje of cadeau als blijk van je affectie. Onderzoek samen wat voor júllie werkt. En lukt het desondanks niet om de afstand te overbruggen? Onze therapeuten geven jullie graag waardevolle adviezen.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze