Skip to main content
RelatiesSeksualiteit

Esther Perel en haar boek Erotische intelligentie: hoe houd je de seksuele spanning vast?

By juni 6, 2019februari 22nd, 2022No Comments

In 2014 verscheen het boek Erotische intelligentie van Esther Perel. Een voor ons belangrijk werk omdat we de ideeën van Esther Perel waardevol vinden. Daarom vertellen we je in dit blog over de waarde van Esthers boek voor jouw relatie.

Psychotherapeut Esther Perel

Esther Perel is psychotherapeut en heeft haar praktijk in New York. Je kent haar wellicht van Zomergasten, als een van de zondagse gasten in 2018. In Erotische intelligentie beschrijft Perel het spanningsveld tussen de veiligheid in relaties en een spannend seksleven.

Soms ervaren we in onze relatie het dilemma van ons volledig veilig voelen en tegelijk het (meer) verlangen naar erotische spanning. Want na een lange periode samen ebt de lust soms weg. Perel schrijft daarover: ‘.. ik heb als therapeut ervaren dat een groeiende emotionele intimiteit vaak samengaat met een verminderd seksueel verlangen.’ Een goede relatie op emotioneel niveau hoeft dus niet te betekenen dat ook de seks bevredigend is.
Seks spannend houden

Hoe houd je de seksuele opwinding wel vast?

In haar boek Erotische intelligentie beschrijft Esther Perel dit aan de hand van ervaringen uit haar praktijk. Wat zijn bij overspel achterliggende begeertes en behoeften? En kan overspel niet juist een positieve invloed op een relatie hebben? Het geeft partners namelijk ook de kans in gesprek te gaan: wat mis je in de intimiteit? Wat vind je prettig en waar verlang je naar?

Behoud de verrassing

Mooi, hoe Perel in haar boek de begrippen seks en erotiek uitlegt. Erotiek geeft ons de mogelijkheid te verbeelden. En daar schuilt nou juist het succes in; de ruimte die dan ontstaat om elkaar te verrassen. Neem, nee, maak daarvoor de tijd. Speel en bouw de spanning op. Vergeet ook niet dat de fijne veiligheid die jullie bij elkaar ervaren een ander voordeel heeft. Het maakt het makkelijker om dingen te proberen. Om met seks te experimenteren. En blijf ondanks die veiligheid hartstikke nieuwsgierig naar de ander. Die zoektocht, daar gaat het volgens Esther Perel om.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze