Verder na overspel

Verder na overspel

Hoe ga je verder na overspel? Hoe ga je met de gevoelens om waar jullie dan allebei mee worstelen? In dit blog leggen we uit welke benadering kan helpen. Besluiten jullie verder te gaan, zullen jullie de wirwar van gevoelens een plek moeten geven. Of nog een stap terug: jullie onderzoeken eerst of er nog een basis is om verder te gaan.

Het is ingewikkeld, werken aan je relatie na overspel. Partners volgen een eigen proces waarin verdriet en pijn voor allebei een rol spelen. De een moet met het bedrog van de partner zien om te gaan, de ander heeft al afstand genomen van de relatie. Hoe dan ook, het is belangrijk om weer in contact te komen.

Maar ja, het hart doet nog pijn. Toch is het goed om hierbij en bij andere negatieve gevoelens stil te staan. De bedrogen partner kan het ook nodig hebben om zo nu en dan op het overspel terug te komen, om er vragen over te stellen. Lukt het jullie dit te verdragen, om te aanvaarden dat deze crisis er is?

Waar willen we naartoe?

Wat zou het fijn zijn om opnieuw troost bij elkaar te vinden en te voelen dat de ander echt voor jou kiest. Is het dan niet beter de boel te begraven en vanaf een nieuw startpunt verder te gaan?

Uit ervaring weten we dat het helpt om uiteindelijk niet te kiezen voor boze, donkere emoties. Hoe logisch het ook kan voelen, alles willen weten over het overspel heeft weinig zin. Het kloppend willen maken van je eigen plaatje drijft jullie juist verder uit elkaar.

Eigenlijk stellen we de volgende vragen. Wat is er gebeurd? Welke plek verdient deze gebeurtenis binnen onze relatie? Zou het ons kunnen verrijken? Welke verwachtingen hebben we en wat hebben we nodig in onze relatie? En uiteindelijk staat nieuwe verbondenheid centraal, de zoektocht naar een nieuw gezamenlijk verhaal.[nectar_global_section id=”19262″]