Hoe vind je een goede relatietherapeut?

Het aanbod in de relatietherapie is enorm. Open je het internet op zoek naar een relatietherapeut, dan springt de verscheidenheid je tegemoet. Maar hoe weet je wat werkt? Hoe weet je dat je een goede relatietherapeut gevonden hebt?

Opleiding en achtergrond zijn essentieel. Helpende relatietherapie begint bij een therapeut met een erkende opleiding. Zo volgden onze therapeuten opleidingen aan het Lorentzhuis in Haarlem en aan het RINO in Amsterdam. Bovendien zijn onze relatietherapeuten aangesloten bij de NVRG: Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie.

Het Lorentzhuis is een opleidingscentrum met evidence based opleidingen op het gebied van systeemtherapie. Therapie waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het werkt. Gelukkig neemt staatssecretaris Paul Blokhuis de bewijskracht van systeemtherapie serieus. Momenteel buigt hij zich over een rapport van de NVRG dat aantoont dat ‘individuen, hun directe omgeving en de maatschappij gebaat zijn bij een brede toegankelijkheid van systeemtherapie’. Het Lorentzhuis biedt scholing om als NVRG-erkend systeemtherapeut aan de slag te kunnen. Ook onze betrokkenheid bij RINO Amsterdam is waardevol. RINO verzorgt onder andere opleidingen in Emotionally Focused Therapy (EFT) zoals een aantal van onze therapeuten gevolgd heeft. EFT kan bijvoorbeeld helpen als jullie merken uit elkaar gegroeid te zijn.

Wat is dan de kracht van systeemtherapie?

Zoals je ook op onze website leest, werken wij vanuit de systeemtherapie. Deze benadering trekt ons omdat het om het complete plaatje gaat. We kijken niet alleen naar wat er tussen jullie niet lekker loopt, maar ook naar de invloed van het sociale systeem. Welke omgevingsfactoren spelen mee in jullie problemen?

Door niet op een eilandje te gaan zitten maar ook factoren uit het systeem mee te nemen, maak je relatietherapie effectief. Het doel is op zoek te gaan naar een structurele oplossing en jullie krachten te versterken. Tijdens de therapie kijken we bijvoorbeeld naar:

  • waar ruimte voor verbetering ligt;
  • welke veranderingen in het systeem passen.

En wat zijn dan gangbare kosten? Voor een goede therapeut betaal je gemiddeld tussen de 190 en 250 euro per sessie. Je kunt dan uitgaan van kwalitatief goede relatietherapie, gestoeld op een gedegen opleiding.[nectar_global_section id=”19262″]