Hoge verwachtingen van liefde: zijn ze te hoog?

In het vorige artikel hadden we het over de kleine, haalbare doelen en alles wat al aanwezig is in relaties. Maar ook het accepteren van wat er mist. We verwezen naar relatietherapeut Esther Perel en blijven nog even bij haar hangen.

In ons vorige artikel beschreef Praktijk de Liefde therapeut Edith Molenaar de kracht van de kleinere, haalbare veranderingen in relaties. En dat je zo samen naar iets groters kan toewerken.

Is dat waar het om draait en verwachten we dus vaak teveel van de liefde en onze partners? In een artikel van De Correspondent legt Esther Perel haar ideeën hierover uit. Een waardevolle, systeemgerichte visie op relaties die wij helemaal omarmen.

Hoge verwachtingen: te mooi om waar te zijn

In het interview met Nina Polak schetst Perel de eindeloze verwachtingen die we hebben als het om de liefde gaat. Hoge verwachtingen die ook wel voortkomen uit onze cultuur en huidige samenleving. Een partner moet het allemaal hebben. Het veilige, spannende en ook nog eens het allerbeste klankbord. Die bijna ‘religieuze verwachtingen’ van elkaar, zoals Esther mooi zegt, die leggen veel druk op relaties en geliefden. De liefde wordt zo bijna een alomvattend, ingewikkeld project.

Dus misschien hoeft het allemaal niet spannender of beter of completer, maar kan het wel anders. Met wat er al is in jullie relatie. Kun je bijvoorbeeld accepteren dat het soms een kwestie zoeken is? En kun je daar iets uit meenemen om samen een nieuw verhaal mee te beginnen?

Geen hapklare brokken maar nuance

De uitleg van Esther Perel blinkt uit in het simpele en lijkt zo voor de hand te liggen. Tegelijkertijd geeft ze aan geen fan te zijn van gereduceerde, kant en klare oplossingen. Het laat maar weer eens zien hoe gelaagd relatieproblemen kunnen zijn.

Ben je benieuwd naar de ideeën van Esther Perel? Bekijk dan hier “Niets slechter voor je relatie dan denken dat je elkaar kent” van Nina Polak in De Correspondent. Ze verwijst daar ook naar de podcast van Esther, waarin je meeluistert met haar sessies, een aanrader!

[nectar_global_section id=”19262″]