Skip to main content

Waarom zijn er steeds meer singels?

Het aantal singles blijft groeien, staat ook te lezen op de website van het CBS. Waar komt die trend vandaan? In een interview met een student van CREA Amsterdam vertelt Joey Steur over het single zijn en de oorzaken op individueel niveau en op grotere schaal.

Steeds vaker zien we singles in de praktijk. Want ook individueel kunnen we aan de slag met vragen waar je als single mee rondloopt; hulpvragen in relatie tot jezelf en je ex-partner. Wat maakt het dat relaties zo lastig voor je zijn? En wat is de invloed van je gezin van herkomst? Het draait bij het beantwoorden van deze vragen vooral om de relatie tot jezelf. Bovendien is er vaak angst om te binden of te verliezen. Dat maakt wezenlijk contact maken lastig of zorgt ervoor dat je je alleen voelt.

Waarom zijn er zoveel singles?

Het is vandaag de dag best ingewikkeld om aan een relatie te komen. Er zijn talloze datingapps maar het echte contact ontbreekt daarbij vaak. Zo zie je in een app als Tinder steeds maar korte, kleine stukjes van mensen en de dates zijn vaak eenmalig. Want hé, er is altijd wel een leukere versie van je date te vinden.

Verder mag een relatie niet lastig of ingewikkeld zijn. Het moet vooral leuk zijn en de moeilijke gevoelens gaan we liever niet aan. Maar is dat ook het leven? Joey geeft aan dat er pas verbinding kan plaatsvinden als het in de relatie óók over de lastige dingen en kwetsbaarheid gaat. Alleen dan kan er ook diepgang zijn.

Wanneer single zijn een probleem wordt

Ben je happy met hoe het nu is, dan is er niets aan de hand. Als het single zijn je aanhoudend somber maakt en je het contact met jezelf verliest, kan er wel een probleem ontstaan. Wanneer het je niet lukt om er zelf uit te komen kan individuele begeleiding je helpen.

Tot besluit van de video legt Joey uit hoe je tot nieuwe verbinding kan komen. Wanneer je het goed hebt met jezelf, straal je en sta je open voor iets nieuws. En het nare gevoel, dat mag er ook gewoon zijn. Zoek de balans!

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze