Skip to main content
Open relatieRelatietherapieVeiligheid

Open relatie ja of nee?

By januari 31, 2022juni 29th, 2023No Comments

De open relatie lijkt in opkomst. We krijgen er vragen over en ook in de samenleving zien we signalen. Het lijkt erop dat (het nadenken over) een open relatie steeds meer mainstream wordt. Dit is deel 1 van een tweeluik over dit onderwerp.

Advertenties in de buitenruimte, podcasts en reclames op tv; de open relatie lijkt wel in de lucht te hangen. Meer mensen lijken zich af te vragen of monogamie wel voor hen is weggelegd. Scheiden is al lang niet meer taboe, maar ook niet altijd de oplossing.

Bij een open relatie spelen twee tegengestelde basisbehoeften: de vrijheid van het individu, en het in verbinding blijven met een ander, de primaire partner. In een maakbare samenleving zoeken we blijkbaar naar een manier om deze behoeften te verenigen. Het openen van de relatie kan een oplossing zijn, maar is zeker geen gemakkelijke weg.

Veilige verbondenheid als basis

Als relatietherapeuten werken we met het begrip ‘veiligheid’ binnen de relatie. Wanneer voelen partners zich veilig bij elkaar en wanneer niet? In een monogame relatie kan dit soms al erg lastig zijn. In een open relatie kan het gevoel van veiligheid helemaal in gevaar komen. Probeer je maar eens veilig en verbonden te voelen, terwijl je partner enorm verliefd is op een ander. En jij je verdrietig voelt en nare, jaloerse gevoelens hebt. Het kan dan gevaarlijk zijn om je kwetsbaar op te stellen, en je emoties te laten zien. Maar als het lukt om er samen goed over te praten, over die gevoelens, en telkens afstemt of het oké is, dan kun je wel tot een gezonde open relatie komen. Maar, dat vergt wel flink wat werk.

Als de wens van een open relatie bestaat, kan de relatietherapeut helpen door in beeld te brengen wat voor jullie geldt als veilige verbondenheid. Soms is die veilige verbondenheid dus al lastig binnen monogame relaties. Als er nog een partner bijkomt, kan dat een hindernis vormen. Hoe kom je dan van een onveilige setting tot een veilige verbinding?

Wat zijn vervolgens de voorwaarden?

Dat is moeilijk maar niet onmogelijk. Het vraagt vooral veel geduld van een koppel. In deel 2 over dit onderwerp bespreken we hoe je die open relatie kan creëren, en wat daarbij de essentiële voorwaarden zijn.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze