Skip to main content
ErotiekLiefdeSeksualiteit

Seks, intimiteit en erotiek: wat zijn de verschillen?

By februari 6, 2020februari 22nd, 2022No Comments

Je bent samen en op verschillende vlakken ben je close met elkaar. Je bent maatjes, beste vrienden, sparringpartners, minnaars en nog zoveel meer. Er is geestelijke en fysieke intimiteit. Maar wat is intimiteit? Staat intimiteit gelijk aan seks? En zijn seks en erotiek hetzelfde?

Spannend om over na te denken. Wat betekenen seks, intimiteit en erotiek voor jou en je partner? Draait het bij seks om het spel en de spanning of om het beminnen vanuit liefde? Kan er seks zijn zónder een gevoel van intimiteit te ervaren?

Misschien denk je bij intimiteit direct aan seks maar het is echt meer dan dat. Want bij intimiteit gaat het net zo goed om het delen van gevoelens en je veilig voelen bij elkaar. Op welk niveau dan ook, intimiteit is wezenlijk voor je relatie, om met elkaar verbonden te zijn. En dan is er de fysieke intimiteit: seks maar bijvoorbeeld ook zoenen, strelen, kroelen en knuffelen.

Seksueel verlangen en erotiek

Gaat het bij seks vooral om het vrijen zelf, bij erotiek draait het meer om de verbeelding. Om elkaar op seksueel gebied te verrassen en nieuwsgierig te zijn (en te blijven). Want seksueel verlangen komt en gaat, is er meer en dan wat minder. Door jullie verlangens met elkaar te delen kan de seksuele opwinding weer oplaaien.

En ja, de begrippen hierboven betekenen voor iedereen iets anders. Voor de een betekent intimiteit knus tegen elkaar aan kruipen, voor de ander staat intimiteit gelijk aan seks. Wat zou het mooi zijn als we de verschillen proberen te begrijpen, als ze mogen bestaan in relaties.

Heb jij een prangende vraag over de liefde?

Gedachten of zorgen over intimiteit kunnen goed verstopt zitten. Je worstelingen delen kan lastig zijn. Misschien is het opschrijven een eerste stap voor je. Daarom nodigen we je uit om volledig anoniem een bericht achter te laten. Wij staan open voor je verhaal of vraag. Wil je liever in gesprek met een van onze therapeuten? Neem dan contact met ons op voor een verkennende afspraak.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze