Skip to main content
Seksualiteit

Seksuologe Bonne van Rees in de Volkskrant over het vrouwelijke orgasme

By januari 18, 2019september 26th, 2022No Comments

Heterovrouwen krijgen nog steeds veel minder orgasmes dan mannen. Hoe lossen we die orgasmekloof op? Het antwoord begint bij de clitoris. En nee, dat is dus geen klein knopje.

Hoe kunnen we die orgasmekloof dichten?

Een deel van het antwoord ligt in andere cijfers: 1) het verschil tussen lesbische en heteroseksuele vrouwen, en 2) het verschil tussen vrouwen die seks hebben met een man en vrouwen die seks hebben met zichzelf. Van masturbatie komt 83 procent van de Nederlandse vrouwen klaar volgens een studie uit 2016, wat suggereert dat het gros van de heterovrouwen ook in gezelschap best wat vaker zou mogen klaarkomen.

Psycholoog en seksuoloog Bonne van Rees (30) onderzocht hoe het komt dat lesbische vrouwen vaker klaarkomen dan heterovrouwen. Van Rees: ‘Het leek mij logisch dat het kwam doordat zij meer aan stimulatie van de clitoris doen, maar het verband was nog niet onderzocht.’ En jawel: dat verband was er. Van Rees wijst er ook op dat lesbische stellen gemiddeld langer seksen dan hetero’s: ‘Als je langer vrijt, heeft het clitorale complex meer tijd om op te zwellen en dat bevordert een orgasme.’ Want het is net als bij een man eigenlijk: als de clitoris goed doorbloed is – zoals de penis goed doorbloed raakt voor een erectie – is de kans op een orgasme het grootst.

De penis mag af en toe even pauze, zegt ook Van Rees: ‘Een verrassing in het onderzoek was dat lesbische vrouwen vaker klaarkwamen door penetratie met vingers dan heterovrouwen door penispenetratie. Vingers werken dus eigenlijk beter dan penissen. Dat kan ook kloppen, omdat de vinger een kromming kan maken en de clitoris van binnenuit kan stimuleren.’ Dat brengt ons bij de zogenoemde G-spot, die volgens Laan en Van Lunsen niet bestaat, of tenminste: niet als apart orgaan. Wél wordt daarmee een plekje bedoeld aan de achterkant van de clitoris, dat je vanbinnen uitstekend kunt bedienen door een ‘kom maar hier’-beweging te maken met een vinger in de vagina. Je krult daarbij je uitgestoken wijsvinger met de handpalm omhoog naar je toe, wat het inwendige deel van de clitoris stimuleert en zo tot een orgasme kan leiden. Laan en Van Lunsen schrijven in Seks! troostend: ‘De G-plek bestaat niet, maar iedere vrouw heeft een clitoris.’

Lees het volledige artikel

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze