Skip to main content
RelatieproblemenRelatiesRelatietherapie

Wat is de slagingskans van relatietherapie?

By mei 13, 2019februari 22nd, 2022No Comments

Wat is de slagingskans van relatietherapie?

Die vraag krijgen we vaak in de praktijk. Logisch eigenlijk, want je wilt graag weten of het wel nut heeft om met een therapeut aan jullie relatie te werken. Therapie kost tijd, geld en ook energie.

Het onderzoek naar de slagingskans van relatietherapie is nog volop in ontwikkeling. Niettemin laat research op dit vlak positieve resultaten zien. Volgens onderzoek aan de universiteit van Californië had 75% van de ondervraagde stellen profijt van therapie. Ook andere onderzoeken, uit Australië en Duitsland bijvoorbeeld, geven vergelijkbare uitkomsten weer. Lees meer over onderzoek naar het effect van relatietherapie in dit recente artikel van NEMO Kennislink.

Inzichten en therapie zijn verbeterd

Gaan we dertig jaar terug, dan zien we dat het slagingscijfer toen minder gunstig was. Ongeveer 50% van de stellen in therapie had er baat bij. Gelukkig is er de afgelopen jaren veel relevante kennis bij gekomen en zijn de therapieën verbeterd. Zo zijn er nieuwe inzichten over de relatie tussen partners en nieuwe methodes om relaties te verbeteren. Zoals Emotionally Focussed Therapy (EFT), waar ook onze therapeuten mee werken. Onderzoeker Henk Jan Conradi vond de afgelopen jaren positieve effecten van EFT in Nederland, staat in ‘Een nieuw begin? Over de effectiviteit van relatietherapie’ van NEMO Kennislink.

In de praktijk

Hoe zien we het effect van relatietherapie in Praktijk de Liefde? Door relatietherapie leren stellen elkaar beter te begrijpen. Ze leren over de interne processen bij elkaar en het gevoelsleven van de ander. Waar zitten de pijnpunten van je partner? Hoe heeft de ander het prettig en fijn? We zien dat relatietherapie effectief is omdat partners elkaar op een ander niveau beter leren kennen.

Voorwaarde is wel dat koppels zich tijdens de therapie echt open stellen en ook kwetsbaar durven zijn. Want beide partners moeten bewegen in dit proces. Wanneer een van de partners uitgaat van het idee ‘help ons, maar help mij niet’, wordt een goed resultaat lastig. Voor het vinden van een liefdevolle oplossing is wederkerigheid dus een must.

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze