Skip to main content
FamilieFeestdagenRelaties

Ontspannen de Kerstdagen door, zo kan het

By december 30, 2019februari 22nd, 2022No Comments

Ontspannen de Kerstdagen door, zo kan het

‘Weet je al wat jullie met de kerstdagen doen?’ De jaarlijks terugkerende vraag zo tegen oktober, november. Kerstdagen voor de deur, fijne sfeer en verwachtingen inbegrepen. Want naast knus vieren is er toch ook vaak de stress rondom deze dagen. Familiekeuzes en taakverdelingen, onderlinge gevoelens uitvergroot met een drankje. Hoe pak je het aan?

Bij wie vieren we de feestdagen dit jaar? Het kan lastig zijn om te moeten kiezen. Vooral bij gescheiden ouders of samengestelde gezinnen kan het puzzelen zijn. En het kan ook zwaar voelen om iedereen daarbij happy te houden.

Bereid je voor

Familieverhoudingen kunnen complex zijn en maken gezellig dineren met familie niet vanzelfsprekend. Aan tafel terug in het oude systeem, de oude verhoudingen en rollen. Bovendien kan de onuitgesproken verwachting: ‘het moet gezellig zijn’ onbewust voor spanning zorgen. En juist met Kerst kunnen gevoelens in een snelkookpan veranderen. Het kan helpen om van tevoren stil te staan bij hoe die dagen aan te pakken, mocht je er tegenop zien. Tip: haal de druk op tijd van je pannetje!

Hoe ga je er ontspannen in? Eerste stap, begin op tijd. Overleg de invulling van de feestdagen op tijd en bespreek de verwachtingen. Bekijk of je deze verwachtingen reëel kan houden. Sta dan ook stil bij wat het beste voor jou of jullie voelt. Waar voel jij je prettig bij? En ja, je zal waarschijnlijk moeten schipperen maar probeer je eigen wensen daarbij niet te vergeten. Bij welke invulling voel je je oké (genoeg)?

Leg familie uit wat deze dagen met je doen en wat het betekent om ‘kerststress’ te ervaren. Dat creëert openheid en kweekt begrip.

Wanneer je je ook maar een beetje voorbereidt scheelt dat al de helft van je feestdagenstress. En kun je de andere helft genieten van het samenzijn!

Ontvang inspirerende brieven van Joey, verhelderende artikelen met inzichten over relaties en waardevolle tips & tricks.

Toegang tot tools, kennis & artikelen

Toegang tot tools, trainingen, kennis & artikelen

Praktijk de Liefde is gespecialiseerd in concrete & effectieve relatietherapie vanuit de systeemtherapie.

Meer weten? Onze werkwijze